Keňa a Tanzanie: ráj pod Kilimandžárem

vaclav silha - 5

„ Vyjde-li v červenavém úsvitu z houštiny lev a dunivě zařve, i za padesát let se lidem sevře srdce. Bez ohledu na to, zda budou mluvit anglicky, svahilsky nebo německy. Budou stát oněmělí a hledat ruku souseda, spatří-li poprvé v životě, jak dvacet tisíc zeber táhne nekonečnou stepí…“

Čas, který fotograf a cestovatel Václav Šilha celkem strávil v Africe, se už nepočítá na dny nebo měsíce, ale na roky. Jen v Keni a Tanzanii pracuje pravidelně od roku 2002. Za tu dobu zaznamenal stovky příběhů, které se odehrávají ve zdejší divočině. Nechybí ale ani příběhy lidí, kteří žijí s přírodou v těsném kontaktu. Nevyhýbá se ani palčivým tématům sužujícím černý kontinent, jakými jsou například chudoba nebo otázky týkající se ochrany životního prostředí. Přesto ale bylo vždy jeho hlavním cílem ukazovat především krásu tohoto jedinečného kouta světa. Známé jsou zejména jeho fotografie velké migrace pakoňů ze Serengeti, na kterých s přestávkami pracoval více jak deset let.

Nyní chce Václav Šilha své jedinečné zážitky zprostředkovat i vám prostřednictvím své přednáškového projektu plného fotografií, video ukázek a příběhů. Nebude v něm chybět ani dnes už kultovní série snímků zachycujících útok hrošího stáda na krokodýla, které před časem oblétly celý svět.

Stačí jen chtít a společně s Václavem Šilhou můžete objevit jedno z nejkrásnějších míst naší planety.

 

Dlouhodobě patří mezi uznávané české fotografy. S fotoaparátem v ruce procestoval všech 6 kontinentů včetně Antarktidy. V roce 2012 získal v prestižní soutěži Czech Press Photo první cenu v kategorii Příroda a zlatou medaili v kategorii Savci v rámci 16. mezinárodního bienále FIAP (Mez. fotografická federace umění) v Norsku. Je také držitelem druhé ceny Czech Press Photo 2010 a ceny Trigema Czech Press Photo 2014. Pravidelně publikuje u nás i v zahraničí, jeho snímky zveřejnily BBC Wildlife Magazine, National Geographic a dalších tituly napříč celým světem. Je spoluautorem knih „Divoká planeta“, „Afrika v nás“ a „Afrika v nás II“. Od roku 2012 působí jako člen redakční rady magazínu Československá fotografie. S jeho tvorbou se mohou pravidelně setkávat návštěvníci různých fotografických výstav a cestovatelských festivalů.