Entomofágie – Hmyzí speciality
Pojídání hmyzu – jinými slovy Entomofágie. Že to zní neuvěřitelně? Dá se to jíst? Pro nás představa vzbuzující údiv. Ale to je proto, že se nacházíme ve Střední Evropě. V celé Africe, jihovýchodní Asii nebo Jižní Americe je hmyz každodenní součástí potravy zdejších obyvatel. Nejen že hmyz v sobě skrývá neuvěřitelné variace chutí, ale jeho hlavní předností je vysoký obsah kvalitních bílkovin a nenasycených mastných kyselin. Ne nadarmo se nazývá surovinou třetího tisíciletí. Koukněte jak se připravují hmyzí pochoutky přímo před Vašima očima.
Milan Václavík
Povoláním kuchař, srdcem cestovatel. Pracoval v Anglii pod vedením francouzských šéfkuchařů. Za posledních několik let se mu povedlo spojit práci s koníčkem a při svých cestách po světě se snaží nakouknout pod pokličku místním kuchyním. Nyní pracuje jako šéfkuchař brněnské restaurace Klub cestovatelů, která se specializuje na libanonskou kuchyni. Cestuje, píše články o etnokuchyních, přednáší o arabské a indické kuchyni pro střední školy a stále se snaží vydávat do exotických zemí za poznáním místních specialit. Procestoval především Asii a arabské země. Hmyzí kuchyni se naučil od specialisty Petra Ocknechta.