Kyrgyzstánem v době covidové

Lucie Rakowska - kyrgyzstan (6)

Kyrgyzstán je země, o které se toho málo ví a ještě méně mluví. Právě proto láká málo cestovatelů, jejichž počty ještě více opadly v čase pandemie. Tuto hornatou zemi si lze tedy užít více na divoko, poznat skutečný středo-asijský život, přívětivost a těžký život místních. Na vlastní kůži jsme také pocítili, že fermentované kobylí mléko „kumys“ léčí vše, tedy až na covid samotný.

Lucka Rakowská se zbláznila do cestování teprve nedávno, ale o to intenzivněji to praktikuje. Od roku 2015 stihla projet většinu Evropy a postupuje i za její hranice. Spokojenost z jejích cest stojí na dvou pilířích: Mít s sebou odolné spolucestovatele a náklady tlačit co nejníže. Tím vznikají zážitky velice bizarní, ale o to výživnější pro uspokojení cestovatelské dušičky a pro pobavení širšího publika. Vydává se především za přírodou, žádná cesta pro ni není kompletní bez výšlapu do hor, ale také návštěvy měst, povídání si s místními, návštěv restaurací a obsedantně kompulzivního náletu na místní supermarket. Lucka se vyžívá v jídle a na své cesty si vypisuje seznam lokálních specialit, které nutí k radosti svých spolucestovatelů ochutnávat.