Zmapování gastronomie Vietnamu
Zmapování Gastronomie na Vietnamské Mapě: Přednáška o Ryzích Chutích Vietnamu
Srdečně vás zvu na svou přednášku “Zmapování gastronomie na vietnamské mapě”, která vás vezme na fascinující cestu napříč jednotlivými regiony Vietnamu a jejich unikátními kuchyněmi. Cílem je představit charakteristické rysy, regionální speciality a místní suroviny, které dělají z vietnamské gastronomie jednu z nejbohatších a nejrozmanitějších na světě.
Vietnam je zemí s tisíciletou historií, která se zrcadlí i v její kuchyni. Díky své geografické rozmanitosti, od horských oblastí na severu až po tropické nížiny na jihu, nabízí každá část Vietnamu jiný pohled na jídlo. V průběhu přednášky se zaměříme na tři hlavní regiony, které jsou domovem nejvýraznějších kulinářských tradic:
1. Severní Vietnam – Země jednoduchosti a čerstvosti
V severní části Vietnamu je jídlo často méně kořeněné a jednodušší, ale klade důraz na čerstvost surovin. Oblíbené pokrmy jako Pho (tradiční hovězí polévka) či Bun Cha (grilované vepřové s rýžovými nudlemi) zde nejsou pouhou potravou, ale spíše rituálem, který odráží tradice a životní styl místních lidí. V rámci této části se podíváme i na unikátní pouliční stravování Hanoje a typické lokály, kde si můžete vychutnat jídlo s domorodci.
2. Centrální Vietnam – Chuť bohaté historie a kultury
Centrální část Vietnamu, známá svými královskými městy jako Huế, přináší do kuchyně více koření, barev a rafinovanosti. V této oblasti se nachází mnoho pokrmů, které byly historicky určeny pro vietnamskou královskou rodinu. Například Banh Khoai (křupavá palačinka plněná krevetami a vepřovým) nebo Mi Quang (nudle s masem a zeleninou) jsou pokrmy, které vás přenesou do doby vietnamských císařů.
3. Jižní Vietnam – Tropický ráj chutí a koření
V jižním Vietnamu, kde je klima teplejší a vlhčí, jsou pokrmy více ovlivněny místním tropickým klimatem. Region je známý svou bohatostí chutí a používáním čerstvého ovoce a zeleniny. Trhy v Ho Či Minově městě (Saigon) jsou přeplněny exotickými surovinami a pokrmy, jako je Banh Xeo (křupavá vietnamská palačinka) nebo Hu Tieu (polévka z rýžových nudlí), které odrážejí místní kulturu a životní styl.
Co vás čeká?
Během přednášky se ponoříme do jednotlivých regionů a představíme vám nejen chutě a vůně těchto pokrmů, ale také příběhy a zajímavosti z vietnamských kuchyní. Ukážeme si i tipy, kde najít ty nejlepší a nejautentičtější restaurace a pouliční stánky ve Vietnamu. Naučíte se, jak se liší způsob přípravy jídla v různých částech země, a proč je jídlo nedílnou součástí vietnamské kultury.
Pro koho je přednáška určena?
Pro milovníky gastronomie, cestovatele, kteří se chtějí hlouběji seznámit s vietnamskou kulturou, i pro každého, kdo má zájem o rozmanitost světových kuchyní.
Přijďte ochutnat Vietnam skrze příběhy, které vám otevřou dveře do světa jedinečných chutí a zážitků!
Těším se na vás na této dobrodružné cestě po gastronomické mapě Vietnamu.
Thanh Dung Nguyen
Jmenuji se Nguyen Thanh Dung a žiji v Praze již přes 30 let. Patřím mezi první děti druhé generace Vietnamců v Česku, tzv. “banánové děti” – vyrůstal jsem mezi dvěma kulturami, což mě naučilo chápat a propojovat českou a vietnamskou komunitu. Pracuji v gastru jako event manager a mým posláním je vytvářet nezapomenutelné zážitky pro naše hosty. Kromě toho se věnuji tlumočení a propojuji firmy mezi vietnamskou komunitou a českou populací, a v rámci toho buduju i personální agenturu. Jako koníček působím také jako průvodce v jihovýchodní Asii, především ve Vietnamu, a snažím se propagovat Vietnam nejen jako turistickou destinaci, ale také jako zemi s bohatou kulturou a historií.